Wednesday, 31 July 2013

Genap Setahun Kerja di GRSB

Assalamualaikum & Salam Ramadhan

Rasa macam baru semalam.. Pffttt!!

notakaki : tak perlu dramatic sangat permulaan perenggan tu

Hari ni 1 Ogos 2013 genap lah setahun wak bekerja sebagai Engineer di GRSB ni. Wak pun tak perasaan sampai lah di pagi yang sejuk ditemani air cond yg dingin ni, fahmi pun tegur wak dengan loghat Terengganunya :

fahmi :

" wak ! setahun da kita keje kat sini.. haha "

wak :

" eah? aah la.. dah 1 ari bulan .. lagi 26 hari lagi nak gaji !! Yeah! "

fahmi :

" PFfftt !! "
wak kidnap dari google




keadaan kembali sunyi ibarat berada di lorong Haji Taib. Tapi kat lorong tu ade jugak bunyi-bunyi suara nyah2 mencari abang-abang..

notakaki ; wak tak pergi tempat macam tu. Wak tau pun dari majalah 3.

OK! Jom kita pergi ke 1/8/2012.. ( sekitar  2 minggu puasa )

Dengan muka dan pakaian yang skema.. wak mengenakan kemeja purple kegemaran wak, berseluar slack hitam dan berkasut kulit yang wak pinjam dari bapak wak..... tak lupa juga neck tie wak rembat adik wak punya.

Wak pun menunggang motor menuju ke GRSB buat kali ke 2 . Kali pertama masa interview. Dalam kepala hotak wak jenuh berfikir :

" pe syial aku kene buat first day? katanya training? ade joging ke bolan2 pose ni ? uish !! mampus aku !! "
" argghhh!! persetan kan semua tu ! "

notakaki: tak de interview. Diorang bagi makan pastu terus balik rumah.

Janji2 ditaburi. Mata kami di kaburi


Sekitar jam 7.45 pagi... wak pun sampai.. dari jauh wak dah nampak dah muka si Nazri & Faqih !

" damn!! mana aku letak muka ni !! Si Faqih pakai T-shirt dan Jeans manakala si Nazri cuma berkemeja putih tak bergosok ! "

wak pun berhenti dulu pit stop pertama tanggalkan neck tie wak.. tak de lah nampak skema sangat.

Hari dan minggu pun terus berlalu.. Untuk 3 minggu pertama, memang kitorang tak ada apa2 training pun.. Datang ofis just untuk tidor je. Sehingga lah lepas cuti raya, training wak pun bermula dengan bosannya.

Dipendekkan cerita, pada Januari 2013 baru lah wak diberikan confirmation letter dari company dan di saat itu bertukar la job entitle wak dari Trainee Engineer menjadi Engineer. Baru lah wak dapat merasa benifits sebagai seorang Engineer di company ni. Menjadi seorang Trainee ibarat di anak tiri kan. Semuanya tak boleh! What the fuuuk !!

Sekarang.. sudah setahun wak bekerja di GRSB yang tecinta ni ( tangan di dada, mata ke atas ) . Wak pun dah involve dengan 3 projek setakat ni. Tak perlu lah wak cerita projek apa, dari ofis wak terjun ke site.. Dari site wak selam ke ofis balik. Dan dalam masa setahun jugak bersepah-sepah kawan wak yang dah kawen dan nak kawen. Ada yang dah standby nak beranak,memberanakkan dan diberanakkan pun ada.

" bila giliran aku pulak ni !! " Jerit wak tetiba mengejutkan si fahmi yang duk sibuk buat kad raya dari semalam.

notakaki: sembang buat orang bimbang. Buat masa sekarang wak duk di ofis.. sebab tu ada masa banyak nak update blog ni.

notakakipanjang :  Wak rasa dah cukup panjang wak karang kisah benar ni. Kalau panjang sangat takut korang anggap dongeng pulak cerita ni. Anyway  syukur Alhamdulillah! rezeki yang Allah beri pada wak ni dan wak juga doakan korang murah dan diperluaskan rezeki. Tapi ingat! rezeki tu bukan pada duet sahaja tau ? Renung2kan.. tapi kalau dah renung kene baca jugak entri ni.





13 comments:

  1. selamat beramal...memang panjang entry nie..tapi seronok membacanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. risau ada org menguap baca entri ni.. Tq for suport me ya?

      Delete
  2. insyaAllah ,.. jodoh akan datang bila tiba masanya.. anggap je jodoh wak skang tgh main nyorok2.. nnt wak dah jumpe ape lagi.. jgn lupe kad kawin ye.. heheh...
    fiza msih belum dpt keje lagi.. fresh graduate kan.. kne lah tunggu lagi.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. of kos wak bg nnt kad kawen.. buat masa skg kad raya je wak mampu lagi.. keje sepah-sepah skg.. terpulang kt kita nk grab ke tak nak

      Delete
  3. semoga wak bertemu jodoh.. in shaa allah.. kelakar entry wak ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin.. mudah - mudahan makbul dalam 10 malam terkhir ramadhan ni

      Delete
  4. haha wak memang sempoi! anne pun dh setahun keje kt company baru ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq anne.. gud luck dalam kerjaya anda

      Delete
  5. Alhamdulillah akhirnya...selamat berjaya dalam kerjaya yang di ceburi wak...
    cik akak dah follow balik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq cik akak comel.. cepat2 sembuh.. jgn malas makan ubat

      Delete
  6. Saya sedang menjanlani training sekarang, memang rasa anak tiri sgt, tp ok jer. Bestnye dah dapt keje.

    Btw, GRSB tu stand for what?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann?? begitulah nasib wak untuk 4 bulan.. GRSB tu Global Rail SDN BHD.. company cikai je

      Delete

Korang Mesti Nak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wak Nak bagi DUIT RAYA